Sådan bekæmper du et hvepsebo

Dette indhold er sponsoreret

Hvis du som haveejer oplever, at der er mange hvepse i din have, kan det være, at du har et hvepsebo et eller andet sted i haven. Det er de færreste, der synes om dette. Dels kan det være rigtig træls ikke at kunne sidde i fred i haven eller på terrassen og nyde en sommerfrokost. Hvepse tiltrækkes nemlig af mad og sukkervand. Og det kan være en meget ubehageligt at blive stukket af en hveps. Men i  modsætning til de fredelige bier, der udelukkende lever af nektar, er hvepse et rovdyr, der spiser kållarver, fluer og lignende, hvilket hermed også gør dem til nyttedyr. Men til trods herfor vil de fleste nok, i sådan en situation, være bedste tjent med bekæmpelse af hvepsebo. Uanset om det gælder et nyttedyr eller ej. 

Hvad er et hvepsebo?

Et hvepsebo, er som ordet siger, stedet, hvor hvepsene bor og klækker larver. Hvepseboet er lavet af træ, der er tygget sammen af hvepsene med hvepsespyt, hvorved der fremkommer et papiragtigt byggemateriale.

Dronningen alene bygger den første lille cellekage af reden. Typisk  anlægge dronningen hvepseboet i et hult træ, frit hængende fra en gren eller fra loftet i et udhus. Men også i kompostbunker, fuglekasser og  lignende steder kan man finde hvepsebo, .

I løbet af sommeren kan man se, at hvepseboet bliver større uge for uge. Sidst på sommeren kan det indeholde 2-3.000 hvepse. Det kan derfor klart anbefales, at hvepseboet fjernes inden det vokser sig alt for stort.

Bør jeg selv fjerne et hvepsebo?

Det er som sådan ikke farligt at have et hvepsebo i nærheden, men man risikerer at blive stukket. Til forskel fra bien, når den stikker, så mister hvepsen ikke brodden ved stik, og kan derfor stikke gentagne gange.  Giften er beslægtet med slangegift, og et stik gør derfor ondt og svier. Stik kan være farlige hvis man er allergisk, men ellers vil smerter forsvinde gradvist. Er man derimod allergisk, kan et stik have fatale følger. Og man bør derfor ikke tage let på hvepsestik. Hvepse har desuden et ypperligt syn, og bryder sig ikke om viftende arme og ophidsede råb, slet ikke sidst på sommeren, når den store jagt på føde til ynglet sætter ind. Derfor bør man klart overveje, at få et potentielt hvepsebo fjernet så hurtigt som muligt.

Hvordan fjerne man bedst et hvepsebo?

Den bedste måde at fjerne et hvepsebo på, er at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Undgå selv at begynde at fjerne boet, da du kan gøre hvepsene sure, hvis du ikke ved hvad du gør. En professionel skadedyrsbekæmper vil typisk bruge insektpudder og strø det omkring hvepseboets indgang. En professionel kan også fjerne selve boet efter at hvepsene er døde.

Sådan bekæmper du et hvepsebo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen